29 Mart 2006

Yüzyılımızın ilk Güneş tutulması

Kategori:Diğer Bildiğiniz üzere Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş'le Dünya arasında girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması sonucu oluşur. 29 Mart 2006’da gerçekleşecek olan da bu yüzyılın ülkemizden gözlenen ilk tam tutulmasını kaçırmamanızı tavsiye ediyorum, çünkü kaçıranlar izlemek için 54 sene beklemek zorunda kalacak.Buna bazılarımızın ömrü malesef yetmeyecek:) Genişliği yaklaşık 190 km’ye ulaşacak olan tam tutulma hattı Dünya üzerinde kalabalık yerleşim bölgelerini kat edeceğinden milyonlarca kişi tutulmayı izleyecek. Tam tutulma süresi yer yer 4 dakikaya kadar çıkacağından izlenmesi ilginç bir tutulma olacak. Bu tarihte Ay, Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş'i tamamen örtecek. Ay'ın gölgesi Türkiye saati ile 11:36' da önce Brezilya kıyılarına düşecek, daha sonra Atlantik Okyanusu'nu katederek 12:10’ da Afrika kıyılarına ulaşacak. Afrika kıtası üzerinde tam tutulma; Gana, Togo, Benin, Nijerya, Nijer, Libya ve Mısır' dan izlenecek. Tam tutulma 13:54’ ten itibaren Türkiye' den izlenmeye başlanacak. Ülkemizde tam tutulma hattının dışında kalan yerlerde tutulma parçalı olarak izlenecektir. Tam tutulma önce hattın üstünde yer alan Akdeniz kıyısındaki Kaş, Antalya ve çevresinde görülecek. Ardından sırasıyla Karaman, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Sivas, Tokat ve Amasya’yla çevrelerinden izlendikten sonra son olarak Ordu ve Giresun’ da görülecek. Ay’ ın gölgesi 14:10’da Karadeniz’ e düşecek, gölge yolculuğunu Gürcistan, Rusya ve Kazakistan üstünde sürdürdükten sonra gölgenin Dünya üstündeki yolculuğu 14:46’da bitecek. Tam tutulma son kez Moğolistan sınırında Güneş batarken izlenecek. Güneş tutulması çeşitli kültürlerde farklı biçimlerde açıklanmaya çalışılmıştır. Çin'de ejderhanın güneşi yemesi olarak düşünülmüş, Mısır'da kötü kalpli yılanın güneş tanrısı Ra ile kavgası olarak açıklanmıştır. Vietnam'da bir kurbağanın marifeti olduğuna inanılan bu duruma, Güney Amerika'da kara bir jaguarın, İskandinavya'da ise bir kurdun neden olduğu düşünülmüştür. Kızılderililerde Ay ile Güneşin savaşı olarak tanımlanan güneş tutulmasında Mezopotamyalılar meşaleler yakarak güneşi tekrar parlatmaya çalışmışlardır.

5 yorum:

Serra dedi ki...

Tuh bu sefer de kacirdim. Artik sizler bana anlatirsiniz. Ister istemez gunes tutulmasiyla depremin ne baglantisi var diye de dusunuyor insan. Insallah bir terlik olmaz. Huzursuzum ben de.

akçahan dedi ki...

Nazlıcığım bilgilerden dolayı teşekkürler. Biz izledik, hilal şeklinde görünüyordu. İşteyiz tabii ve bizim katta bulunanların salt çoğunluğu, benim sinüs röntgeni vasıtasıyla izlemiş oldu. Bir nevi amme hizmeti yaptı bizim grafi! Sevgilerle.

Serpilce dedi ki...

Bende evimden seyrettim.Komik olucak belki ama bende beyin tomogrofimim filmi ile seyrettim.
Tam tutulma olmasada yine de harikaydı.
Paylaşımın için teşükkürler.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Bir güneş tutulmasını hayırlısı ile idrak ettik darısı 60 sene sonrasına inşallah yine hep beraber oluruz da yine güzel yorumlarımızı yazarız:)))))Sevgilerimle:)

NAZLICA dedi ki...

Serracığım sen bilimle uğraşan bir insansın, güneş tutulması ile depremin hiç bir alakası olmadığı söyleniyor, lütfen huzursuz olma.
Akcahan; Sinüs röntgeninin işe yaradığına sevindim. Biz Türkler kadar yaratıca bir millet yoktur herhalde:)))
Serpil; Adana'da da sadece güneş kayboldu ve karanlık oldu biz izleyemedik. 2060'da izlerim diye planlıyorum bakalım ne olacak:)))
Candan Teyze; Valla senin 2060 yılında Mersin de tam tutulmayı izleyebileceğini hissediyorum, bana da bir dua gönderirsin nasıl olsa değilmi:)))))
Teşekkürler arkadaşlar