14 Mart 2008

Sobeeee

Sevgili Hatice beni sobelemiş, hemen yazmaya çalıştım.

YEMEYI VE YAPMAYI EN COK SEVDIGINIZ YEMEK ?
Ben hiç yemek ayırmam, sadece börtü böcek, ekşi soslar (Uzakdoğu mutfağı) yemem. Yemek, pasta yapmaya meraklıyım, sürekli yeni tarifleri denerim. İyi bulduğum tarifleri Yemek Defterime yazar, denedim çok güzeldi vs. gibi notlar düşerim.Geleneksel yemekler tercihimdir ama modern versiyonları daha fazla ilgimi çeker.Bu kış en çok yaptığım yemek Dövme Çorbasıdır. Yeri gelmişken tarifini vermek isterim. Bunu hep göz kararı yapıyorum ama sizin için reçetelendirmeye çalışacağım.






Malzemeler
6 kişilik
1,5 Su Bardağı Dövme Buğday (Bir gece önceden ıslatılmış)
1 Su Bardağı kadar Nohut (Bir gece önceden ıslatılmış)
1 Su Bardağı yoğurt
50 gr kadar margarin
5 Su Bardağı Su (Kemik suyu veya 1 adet et bulyon)
1 Çorba Kaşığı un
1 Adet Yumurta

Önceden ıslatılmış Dövme çok olmayan su ile diriliği gidene kadar haşlandıktan sonra, su, bulyon ve margarin eklenerek kaynatılıp iyice pişmesi sağlanır. Haşlanmış nohut eklendikten sonra bir müddet daha kaynatılır. Seviyorsanız tüm kurutulmuş kırmızı biber atabilirsiniz içine. Yoğurt, un ve yumurta bir kapta iyice çırpılır. (Mikserle çırpıyorum pürüzsüz oluyor). Bu karışıma çorba suyundan azar azar ekleyerek sıvılaştırılır ve tencerenin içerisine karıştırarak yavaş yavaş eklenir. (Sürekli karıştırılmalı yoksa topaklanır) İstenildiği kadar nane eklenir ve tuzu ayarlanır. Çorba iyice kaynayınca altı kapatılır ve sosu hazırlanır. İsteğe bağlı olarak sıvı ya da tereyağ tavada kaynatılarak kırmızı biber, nane atılıp hemen alınır ve tencereye dökülür. Afiyetle yenir. Yoğurt biraz ekşi olursa daha iyi oluyor, gerekirse limon ekleyebilirsiniz.
Fotoğraf bu siteden alınmıştır.



EVLİLİĞİNİZ EVLENMEDEN ÖNCEKİ BEKLENTİLERİNİZİ KARŞILADI MI? ŞİMDİKİ AKLINIZ OLSA YİNE EVLENİR MİYDİNİZ ?

Bu konuda söyleyecek pek sözüm yok. Evlilik treni benim istasyonda durmadı, durdurmak için de pek çaba göstermedim doğrusu. Önceliklerim farklıydı. Ama hayatta yaşanması gereken her duygunun mutlaka yaşanması gerektiğine inanıyorum. İyi veya kötü alınacak dersler olabilir, korkmamak ve denemek gerekir.



SEÇME ŞANSINIZ OLSAYDI BAŞKA BİR ÜLKEDE YAŞAMAK İSTERMİYDİNİZ?
Diğer ülkelerde yaşamak ilkönceleri pek çekici gelirdi bana. Yurtdışına çok çıktım, en fazla 10 gün sonra ailem, demli çay, çorba, simite varana kadar herşey burnumda tüter. İşin doğrusu çok zor benim için, yaşamak istemezdim. Ülkemde herşey güllük gülüstanlık değil tabiki ama benim ülkem. İyisi kötüsüyle…

GUNUN EN COK HANGI VAKTINI SEVERSINIZ NEDEN ?
Sabahı severim. Herşey yeniden canlanır, tertemizdir.

EN SON OKUDUĞUNUZ KİTAPLAR HANGİSİ TAVSİYE EDERMİSİNİZ? TAVSİYE EDECEĞİNİZ BASKA KITAPLAR VARMI ?
En son okuduğum kitapları aşağıda yazdım. Kış mevsimi günler kısa olduğundan daha az okuyabiliyorum. Kitap seçimim çoğunlukla siyasi, politik, ülkemi ilgilendiren konularda yazılmış kitaplar. The Secret’i ise tamamen merakımdan okudum. Herkesin ilgilendiği konular farklı olabileceğinden kitap öneremiyorum. Ama en kötüsü bile insana mutlaka birşeyler öğretir. Siz elinize ne geçerse okuyun derim.

Tarihe Düşülen Notlar-Emin Çölaşan-Ümit Yayıncılık
Büyük Ortadoğu Kuşatması-Atilla Akar-Timaş
İsrail’in Gap Senaryosu-Hasan Taşkın-Truva Yayınları
Cem Ersever ve Jitem Gerçeği - Çetin Agaşe – Truva Yayınları
The Secret Rhonda Byrne

Ben de Sevgili Semanur ve Nalan'ı sobeliyorum. Vakit bulup yazabilirlerse sevinirim. Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.

9 yorum:

Serra dedi ki...

Merhaba Nazli,
Israil'le ilgili kitaplara ozellikle esim cok merakli. Biz burada oldugu icin genelde, belgesel gibi cekilmis gercek hayatta kesitler verilen seyleri seyretmekten kitabi unuttuk. Tabi bunda turkiye'den uzakl olup, senede sadece bir kere oraya gittigimizde alabilmemizin de etkisi var. Lafin kisasi Israil'in gap senaryosu'nu begendin mi? Sevgiler

Adsız dedi ki...

Nazlıcacım harika bir çorba olmuş..nefis doğrusu ellerine sağlık...
diğer yemek tariflerinizi de bekleriz...:)))

sobe cevaplarınızı ilgiyle okuduk çok hoş, sizi biraz daha tanımış olduk böylece..:))

iyi hafta sonları dileriz....

Adsız dedi ki...

hıımmmmmm... çorbaya bayıldım.. ellerinize sağlık...:)

sobe oyunlarını seviyorum, birbirimizi daha iyi tanıyoruz..:)

sevgiler iyi hafta sonları...

Admin dedi ki...

NAZLIM MERHABA
CEVAPLARIN YINE COK GUZEL, OKUMAK COK ZEVKLIYDI, NIYE BILMIYORUM SENIN YAZILARINI OKUMAK COK HOSUMA GIDIYOR, COK AKICI.
CORBAN BENIM EN SEVDIGIM CORBALARDAN BIRI, UC GUN UST USTE YIYECEK KADAR SEVERIM.
ISRAILIN GAP SENARYOSU VE O TARZDA YAZILMIS BIR YIGIN KITAP VAR ELIMDE, OKUYUP, KAFAMI KALDIRIP SOYLE BIRBAKIP DUSUNDUGUMDE NE KADAR DA DOGRU YAZILMIS OLDUKLARINI GORUYORUM. OKUDUKLARINI COK SEVDIM BENDE.
YURT DISI GORUSLERINDE AYNI FIKIRDEYIM, KANADAYA ILK GELDIGIM GUN BEN BU ULKEDE NASIL YASARIM ALLAHIM DEDIM ICIMDEN COCUKLARA BELLI ETMEDEN, NEYLERSIN KI COCUKLARIN EGITIMI GELECEGI SOZ KONUSU IDI, KIZIMI GONDERIYORUM, ALLAH OGLUS ILE BENI DE TEZ KAVUSTURSUN ISTANBULUMA INSALLAH.
CANIM COK TESEKKURLER RICAMI KIRMADIN YAZDIN.
SENI COK OPUYORUM, SEVGILER...

NuR dedi ki...

Canım Nazlım, Dövme çorbaya bayılırım, aslında, yaz kış çorba ararım masada. Ah birse hazır konsa önüme:))
Seni, teyzemi koccaman öptüm
Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Home Theater, I hope you enjoy. The address is http://home-theater-brasil.blogspot.com. A hug.

Beyhan dedi ki...

Nazlı'cığım bu sobe sayesinde senin hakkında belmediğim şeyleri öğrendim.Mutlu oldum daha iyi tanıyorum artık diye.Çorba tarifin de hoşuma gitti.Bu aralar aklımdaydı,belki senin tarifini denerim.
Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Nazlışım hakkında daha çok bilgiye sahip oldum birden..))Okumak çok keyif ve mutluluk verdi bana inan..Sevdiğim ve değer verdiğim arkadaşlarımdan biride sensin..)
Çorba çok nefis görünüyor ayrıca ellerine sağlık bitanem..Sayfanda bu tür tariflerle arada karşılaşmak beni çok mutlu kılacaktır.))

Sevgilerimi gönderip kocaman öpüyorum seni..

akçahan dedi ki...

nazlıcığım öncelikle çooook teşekkür ederim düşündüğün için. Şu an birimin yoğunluğu, yüksek lisansa başladığım için dersler ve ödevler, evin sorumluluğu ve biraz da rahatsızlıklarım sebebiyle nette fazla aktif olamazsam da en müsait zamanımda severek yazacağım. Sevgilerimle!...