27 Ağustos 2007

Tel Kırma






Yukarıda basitçe nasıl uygulandığı bir şema ile anlatılan ve değişik tarzda uygulanmış örnekleri fotoğraflanan Tel kırma işlemesinin araştırmalara göre 1890-1900 yılları arası yapıldığı bilinmektedir.İlk kez Bartın'da görüldüğü için tel kırma tekniği Bartın işi olarak anılmaktadır.

Tel kırma işleme tekniği diğer nakış tekniklerinden farklı ve göz alıcı bir işleme çeşididir.Kumaş veya tül kasnağa gerilerek özel iğnesi ile işlenir. İplik olarak kullanılan tel işleme sonunda el ile bükülerek kırılır.Bu nedenle tel kırma adını almıştır.

İlk zamanlarda tel kırma çeyiz amacıyla yatak yorgan takımlarına yastık ve kırlentlere gelin bohçasına sünnet çarşaflarına yapılmakta idi.Günümüzde ise fantezi kıyafetlerde küçük ve büyük çantalarda kına örtüleri Mevlit,örtüleri,şal,fular,küçük keseler,aksesuarlarda hatta ayakkabı ve terlikte uygulanmakta.Sayılabilir özellikteki her tür nakış deseni başarı ile uygulanabilir her ne kadar siyah tül tercih ediliyor olsa da değişik renkte kumaş ve tül üzerine gümüş,altın ve bakır tel makaralarla işleme yapılabiliyor.Desenlerin işleyene göre isimlendirilmesi günümüzde de devam etmekte: Kaymaktabağı , bağda gül, asma yaprağı,sarhoş sokağı,mihrap,değirmentaşı,lalezar,çarkıfelek,süpürgeli ve kemerköprü gibi. (Halk Eğitimi'nin bilgilerinden yararlanılmıştır.)

11 yorum:

one ben bir sey dedi ki...

nazlışım merhabalar,
tel kırma hoş bir iş ve çok hoş duruyor.Derya hanım programındada tanıtmıştı yapılması emek işi bu arada bloğunda kuş mu ötüyor:)
sevgilerimle

NAZLICA dedi ki...

Candan doğru işitmişsin, sayfa sonunda yemlenmeyi bekleyen aç bir civcivim var. Bir el at istersen.:))

Serra dedi ki...

Cok boslamisim blog dunyasini bu aralar, dogum gununu bile kacirmisim Nazli. Hayirli, saglikli uzun omurler dilerim.
Tel kirmalar pek guzel.

Admin dedi ki...

Merhaba Nazlicigim
ne hos duruyor bu telkirma ile yapilan isler. Halk egitimin sayfasini Munevver in sayfasinda gezinirken bulmustum, cok hoslar. Tesekkurler paylasim icin canim, sevgilerimle...

KMKGB dedi ki...

ya ne kadar zarif bir şey bu tel kırma. ben de öğrenmeyi çok istiyorum. çok hoş görünüyorlar... aman nazar değmesin yapana maşallah.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Merhaba.:) Çok güzel bir çalışma bu. Bu güzel el sanatlarımızın tanınmasını sağlamaktaki katkından dolayı kutlarım. Sevgiler.:)

Adsız dedi ki...

Çok güzel kelimesinin yetersiz kalacağı bir iş daha doğrusu sanat tel kırma. Nazlıcığım bilgilendirme için ayrıca teşekkürler.

Bu arada bizim İnanç (yeğenim) tel kırma öğrenmek istediğini belirtmiş. Bir boynuz olarak cümle kulakları geçmeye azmetti sanırım küçükhanım.

Sevgiyle...

Adsız dedi ki...

Selamlar

Günlüğünüzü sitemize ekledik. Umarız memnun kalırsınız.

Faydalı yazılarınızın devamını dileriz.

one ben bir sey dedi ki...

nazlış yrum açmamışsın yukarıya ben trabzondayım sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Nazlışım,
Yukarısı açık olmayınca buraya yazmak zorunda kaldım.Hepsi çok şık ve değişik Nazlışım.Ben hiçbirinden anlamadığım için sadece şaşkın şaşkın bakmakla yetiniyorum.Bu tür örtülerin satıldığı yerler olsa da bende yakından inceleyebilsem ne iyi olurdu.))Kocaman öpüyorum Nazlışım seni..))
Sevgilerimle..

havin gamze dedi ki...

merhabalar uzun zamandır nettee hediye tel kırma yaptırabileceğim birini arıyorum..yardımcı olursanız sevinirim..düşündüğüm şey özel tel kırma ve uçlarında iğne oyası bulunan üzerinde isim yada ufak bir yazı yazan bir mendil.. yardımcı olursanız yada beni güvenilir bir yere yönlendirirseniz sevinirim teşekkürler..