28 Ekim 2006

Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun



Birinci Dunya Savasini takiben yillar suren bagimsizlik savasindan sonra, Osmanli Imparatorlugu enkazi uzerine, yine Mustafa Kemal Ataturk'un onderliginde, 29 Ekim 1923'te Turkiye Cumhuriyeti kuruldu. Cumhuriyetin ilanini Turk ulusunu gecmisin karanliklarindan 20. yuzyila tasiyacak bir seri devrimler takip etti. Cumhuriyet ilani ve Turk Devrimi, yalniz Turk ulusu icin degil, yalniz geri birakilmis uluslar icin de degil, butunuyle uygar insanlik icin dikkatle uzerinde durulmaya deger bir devrimdir. Turk Devrimi, tarihimizin en karanlik aninda bize, Turk ulusuna, yepyeni bir yasam ve umut getirdi; bize guc sagladi ve kendimize guven duygusunu verdi; bizi, Turk ulusunu, yalniz bagimsizlik yoluna degil, cok daha degerli, cok daha ender ve bagimsizligin da gercek guvencesi olan ozgurluk yoluna saglam bir bicimde soktu.

Mustafa Kemal olanlari soyle ozetliyordu:

"Ucurumun kiyisinda, yikik bir ulke... Turlu dusmanlarla kanli bogusmalar....Yillarca suren savas... Ondan sonra, icerde ve disarda saygi ile taninan yeni yurt, yeni toplum, yeni devlet ve bunlari basarmak icin araliksiz devrimler... Iste Turk genel devriminin bir kisa anlatimi."

"Bugune degin kazandigimiz basari, bize ancak ilerleme ve uygarliga dogru bir yol acmistir. Yoksa ilerleme ve uygarliga daha ulasilmis degildir. Bize ve gelecek kusaklara dusen odev, bu yol uzerinde duraksamaksizin ilerlemektir."

"Devrimin hedefini kavramis olanlar, onu korumayi her zaman basaracaklardir."

Kendi kendimize sormamiz gereken bir soru var: Biz bu guvene layik olabildik mi? Ataturk'un actigi yoldan onun sagladigi olanaklarla, Cumhuriyeti canlari pahasina bize getiren atalarimizin aziz anilari onunde, alnimiz acik, basimiz yuksekte "Ben sizin bize verdiginiz bu kutsal emaneti korumak, gelistirmek icin elimden gelen herseyi yaptim" diyebiliyor muyuz?

Hepinizin Cumhuriyet Bayramı Kutlu olsun...

9 yorum:

Serpilce dedi ki...

Hepimizin Cumhuriyet Bayramı Kutlu olsun.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

Adsız dedi ki...

Yolu Cumhuriyetten geçenlerin yolu açık olsun cumhuriyet bayramının 83.yılı kutlu olsun

Adsız dedi ki...

en büyük bayram CUMHURİYET BAYRAMI kutlu olsun

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Cumhuriyetimizin 83. yili kutlu olsun. Sevgiler Sonia...

NuR dedi ki...

Sevgili Nazlım,
83. yılımız Kutlu olsun, Cumhuriyet, düşünce, beden ve bilim bakımından güçlü koruyucular ister...
Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Cumhuriyetimizin 83. yılı kutlu olsun.

Serra dedi ki...

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

akçahan dedi ki...

Cumhuriyet bayramı kutlu olsun. Milletimiz ve vatanımız her daim selamette olsun ve bayrağımız ilelebed dalgalansın.

Meral dedi ki...

Merhaba
Uğramazmıyım sitene ama yorum yazamıyorum işte işlerden kusuruma bakma :-)
Sevgiler