19 Nisan 2006

Nazar Süsü



Sevgili Leman'ın okulda yaptığı 2 adet üzerlik askısını paylaşmak istedim.İlk fotoğrafdaki ayna eklenerek, diğeri sade yapılmış. Aslında çok kolay gibi gözüken bu süsün, aşağıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi, bağlantı bantları hesap işi ve renkli ipliklerle elde sayarak işlenmiş.Çoğunlukla gerçek üzerlik bitkisi tohumları ile yapılan bu süs, sanıyorum daha dayanıklı olması amacıyla tahta ve nazar boncuklarıyla yapılmış.Bu çalışmayı paylaştığı için Leman'a teşekkür ediyorum.

Evlerin ve iş yerlerinin vazgeçilmez bir süsü olan üzerlik nazar tütsüsü olarak da bilinir. Birçok yörede halkının bilinçli olarak kullandığı üzerlik mevsimi geldiğinde toplanır,iplere dizilir ve çeşitli şekiller verilerek nakış işler gibi hazırlanır. Çeşitli günlerde nazar değmesine karşı koymak için kullanılır.Özellikle çoçuklara ve yeni evlenenlere veye yeni alınan herhangi birseyi nazardeğmesinden korumak için kullanılır. Üzerlik tohumlarını bir kapta yakılan ateşe atmak sureti ile tütsüsüne yüz sürülür ve çıkan duman çevreye yayılır.Nazardan koruduğuna inanılır.



Elemtere fiş

Kem gözlere şiş

Üzerlik çatlasın

Nazar eden patlasın



8 yorum:

NuR dedi ki...

Nazlıcım, Leman'ın ellerine sağlık. Bana da arkadaşım mmleketinden getirmişti,Cemoş'un odasına astım, Allah cümlesini kötü gözden esirgesin...Öptüm:)))
Sevgiyle kal.

akçahan dedi ki...

Ay aman ne beddua böyle Nazlıcım. Bir bitki sonuçta, nazardan nasıl korusun ama, inanış demek ki. Küçüklüğümde bizde de vardı, daha bir büyükçesi. Ben bie leblebi sever olarak uyumazdan önce onlara bakar, keşke leblebi olsalardıo derdim. İkide bir elimle bastırıdım, Anneciğim kızım o leblebi değil derdi hep. Taa, okul öncesi minik günlerime gittim teşekkürler Nazlıcım. Minik deyince bizim kumrular ne alemde?

NAZLICA dedi ki...

Nur; İyi yapmışsın canım Cemoş'u allah nazarlardan korusun. Ben de heveslenmedim değil, otantik bir obje. Bir tane yapıp asacağım valla. Tabi üzerlik bulmam mümkün değil, tahta boncuklarla yaparım.

Semanur; Bilimsel bakarsan öyle tabi bir bitkinin koruması mümkün değil. İlahi çok hoşsun ne güzel bir benzetme yapmışsın.Sana çocukluk anılarını anımsattığıma sevindim.Kumrulara inanamazsın 15 günde nerdeyse anneleri kadar büyüdüler. Hala uçma eksersizlerine başlamadılar, ben de merakla bekliyorum.
Çok öptüm ikinizi de.

Serpilce dedi ki...

Sevgili Hazlı,
Lemanın ellerine sağlık.çok güzel olmuş.
Allah seni ve hepimizi nazarlardan kem gözlerden korusun.
Sevgiyle kal.

Serpilce dedi ki...

kusura bakma Nazlı yazacaktım aceleyle Hazlı olmuş.yanlışlık olmuş.

nagice dedi ki...

evet çok şık ve anadolunun özellikle kapı arkalarının vazgeçilmez parçası.
paylaşımın için teşekkler..

Adsız dedi ki...

Nazlıcım çok güzel evet bunu biliyorum pazarlarda daha süssüzü satılıyor.Bu çok daha renkli ve güzel olmuş.Lemanın ellerine sağlık.çokk öpüyorum.

Şirin dedi ki...

Nazlıcığım ben bu üzerliklere bayıldım... Ne güzel bir süs... Aslında süs şeklinde koruyucu... Bu adetler bize biliyorsunuz ki Şaman atalarımızdan miras... Bu mirasları gelecek kuşaklara taşımak da ayrı bir görev... Benim bloglarımda görmüşsündür belki... İstanbul'da Kapalıçarşı'da satılıyor bu üzerkliklerden... Yabancılar bizim değerlerimize bizden daha çok ilgi gösteriyorlar inan! Leman kim; bilmiyorum? Ama ellerine sağlık... Çok güzel olmuş... "Bana da elemterefiş kem gözlere şiş" demek düştü... Görüşmek üzere...
Namı-ı diğer ikibin6