3 Nisan 2006

Allı Gelin

Kategori Nakış

Allı Gelin Al Olaydın, Selvilere Dal Olaydın. Gelen Geçen Yolculardan, Nazlı Yar Beni Soraydın

Geçen Cuma günü Derya Gibi programında da ayrıntılı bir şekilde anlatılan Ter Kırma işinden bir örnek yukarıda gördüğünüz. Sevgili Leman kına töreninde kullanılan bu örtüyü çalışmış. Fotoğraf Makinası yeni olduğu için pek iyi çekemediğini söyledi. Tel Kırma tekniğinin yüzyıllara dayanan bir geçmişi var.Hiç makas kullanılmadan tül üzerine yapılıyor. Tel birbirine kırdırılarak ilerletiliyor. Bu nedenle adı tel kırmadır. İşin öncesinde, öyle desen çizeyim, kopyalama yapayım gibi kolaycılık yok. En zorunu düşünün. Yani tam anlamıyla el emeği, göz nuru. Sabır ve dikkat gerekiyor. Desenin bir yerinde bir iplik atlandı mı, hata, işleme bittikten sonra ortaya çıkıyor. Tel kırmanın önü ya da arkası yoktur. Yani her iki tarafı da kullanılır. Emeğin, sabrın, dikkatin ve maharetin ürünü. Tel kırma işi, tüm işlemeler içinde gümüş ışıltısıyla kendini hemen fark ettirir. Elinize alınca hiç bir iplikten beklemediğiniz bir ağırlık hissedersiniz. Zira gümüş tellidir. İstenirse altın da olabilir.

Aşağıdaki fotoğrafta görülen ise, Bartın yöremizde yapılan tel kırma bir örtü. Desenlerin isimleri de var. ‘Kaymak Tabağı’ gökyüzünden düşen bir yıldızı anlatır, ‘Sarhoş Sokağı’ ismi gibi yalpalaya yalpalaya yapılır ama işleyen için zor bir motiftir. Çoğunun da ismi yoktur.Geleneklerimi seviyorum, sürdürülmesinden yanayım.

11 yorum:

Rengarenk dantel dedi ki...

tel kırmayı çok merak ediyorum ama bilemiyorum yapmasını ve hiçbir fikrimde yok. yanlız tek ümidim internet umarım bi tarif eden çıkar. harika örtüler
benimde kayınvaldemin çeyizinden bi örtüm var tel kırma zaten ondan sonra merak saldımya bu tel kırma işine. eğer biraz biliyorsan bize resimleyerek anlatabilirmisin.

Adsız dedi ki...

Nazlı, sitemde yayınladığım (şişle örülen) dantelin bir benzerinin nasıl yapıldığı ile alakalı bilgiye ulaştım. Mail adresini bildirirsen dökümanları göndereceğim. berrince@gmail.com adresinede ben Nazlı diye boş mail atsan olur.

Bu tel kırma olayı hakikaten çok güzel.
Sevgiler,

akçahan dedi ki...

Çok muhteşem, ne güzel işler var memleketimizde, insan modellere, yapılanlara baktıkça hayranlığı ve mutluluğu artıyor. Nazlıcığım teşekkürler paylaştığın için. Bu arada hafta sonu kahvaltı davetin nasıl geçti, çöreği yaptıysan, beğendiniz mi? Sevgilerle.

Serra dedi ki...

Ikisi de cok guzel Nazli, sagol sen de Leman da. Bu guzel islerin degisik isimlerinin hikayeleri de vardir kesin, ben de nerden asil cikmis ogrenmeye bayiliyorum.

manolya dedi ki...

Benim de ögrenmeyi çok istedigim islerden biri. Programi kaçirmisim, aksam annemden ögrendim. Gerçekten, eger yapilisi ile ilgili site bulan olursa bize de bilgi verebilir mi?
Sevgiler

NuR dedi ki...

Nazlıcım, muhteşem bir işleme türü, Tunus'ta iken orada da gördüm, onlarda gelinlerin kına gecesinde kullanıyor. Cem'e birşeyler yaparım diye hakiki gümüş tel aldım. Duruyorlar, bakalım kısmet ne zamana...Leman'ın ellerine, gözlerine sağlık, paylaşımın için de sana kocaman öpücük:)))

Adsız dedi ki...

Bende programı seyrettim ,hiç görmediğim bir işti bayıldım bende geleneklerin korunması taraftarıyım:) Aynen tasche yani:)) Lemanın ellerine sağlık muhteşem bir iş çıkarmış:) Sanada kocaman öpücükler paylaşımın için:)
anne teyze nine ponpon yiyen kedi seven yazmayayım dikkat edeyim :)))

Adsız dedi ki...

Lemanın emeğine sağlık ,çok güzel!

nagice dedi ki...

ellerine yüreğine sağlık..

NAZLICA dedi ki...

Tüm yorumlarınız için çok teşekkür ederim.Tel kırma tekniği ile ilgili detaylı bir bilgi bulamadım.Leman geldiğinde belki açıklayıcı bir çalışma yapabiliriz. Sevgiler hepinize.

Elifce dedi ki...

El emeği göz nuru çalışmalarına hep bayılırım ve çok dikkate alırım. Yapanın eline sağlık.