22 Şubat 2006

Nigella (Çörek otu)

jeywgKategori: Nakış


Fotoğrafını gördüğünüz kendi yaptığım bir şase. Doğada mavi çiçek açan nadir bitki vardır.Bloğa koyarken düşündüm niye çiçeklerini mavi yaptım acaba diye.Sanıyorum çörek otuna benzettiğim için böyle çalışmışım.Siz de benzettinizmi? Çamaşır ipeği ile nakış tekniklerini kullanarak işledim ve kapitone yaparak, etrafını hazır dantel ile süsledim. Adı Nigella olunca yeri gelmişken aşağıdaki kısa açıklamayı da eklemek istedim. Meğerse bu çörek otu ne dertlere dermanmış. Aslında börek, çörek falan yaparken susam ve çörek otu kullanıyorum ama yoğun değil tabi. Bundan sonra aklımdan çıkmayacak galiba.

Çörekotu: ( (Çöreotu / Siyah susam / Sevkerak / Nigella / Schwarz-küemmel / Nigelle / Black cumin) Haziran-temmuz aylari arasinda yesille karisik açik mâvi renkli çiçekler açan, 20-40 cm boyunda bir senelik, otsu bir bitki. Yol kenarlari ve bilhassa ekin tarlalari içinde bulunur. Gövde dik ve kisa tüylüdür. Yapraklarin alttakileri sapli, üsttekileri sapsizdir. Çiçekler uzun sapli ve tek tektir. Taç yapraklari iki loplu ve bal özü bezleri tasiyan 8 tâne küçük parça hâlindedir. Meyveleri çok tohumlu olup, tohumlar siyah renkli ve oval sekillidir. Güney Avrupa, Balkan memleketleri, Kuzey Afrika, Türkiye ve Hindistan’da yetistirilmektedir. Sam çörekotu (Nigella damascena): Yapraklari parçalidir. Çiçekleri tek ve üst yapraklar tarafindan örtülmüs durumdadir. Parlak mâvi çiçeklidir. Kir çörek otu (Nigella arvensis): 10-30 cm yüksekliginde mâvi çiçeklidir. Yapraklari sivri parçalidir. Tohumlari kurt düsürücü olarak da kullanilir. Türkiye’de yetistigi yerler: Trakya ve Anadolu. Kullanildigi yerler: Bitkinin kullanilan kisimlari tohumlaridir. Tohumlari tamâmen olgunlastiktan sonra toplanir ve güneste kurutulur. Çörekotu tohumlarinda uçucu ve sabit yag, tanen, sekerler, glikozit bünyeli bir saponin ve alkaloitler bulunmustur. Tohumlari gaz söktürücü, uyarici ve idrar söktürücü olarak kullanilmaktadir. Güzel kokusu sebebiyle müshil ilâçlarinin içine ilâve edilen iyi bir lezzet ve koku degistiricidir.

10 yorum:

Serra dedi ki...

Nazli, ne guzel cicekler olmus boyle. Bu corek otu cicegi kurdela nakisinda da guzel durur. gule gule kullan.

akçahan dedi ki...

Nakış çok hoş, bilgiler çok güzel teşekkürler Nazlıcım. Tek güzel olmayan şu an dişimin çoook ağrıması, ne yaptıysak dinmiyoor.

akçahan dedi ki...

Benim becerikli ve ince düşünceli arkadaşım, dıştan birşey gözükmüyor ama, çok sık olan dişlerimin arasında bir çürük olabilirmiş, röntgene gideceğim. Bugün iki kez diş hekimine gittim, morfin yapıldı yok, 3 kez ağrı kesici hap aldım yok, en son aradığımda çağırdılar tekrar ve ağrı kesici iğne yapıldı. Şimdi de eh işte. Benim zaten acı eşiğim düşük ondan da dayanamıyorum galiba.

NuR dedi ki...

Sevgili Nazlıcım, ne güzel işlemişsin, incecik, zarif, ellerine sağlık, ayrıca verdiğin bilgiler için de sağol:)))
Öptüm, sevgiyle kal.

ev perisi;) dedi ki...

Nakış çok zarif...
Bilgiler süper!
Teşkkürler arkadaşım...

akçahan dedi ki...

Bir akşam ziyareti yapmıştım sayfana Nazlıcığım.Sevgiler..

Adsız dedi ki...

elıne saglık sevgılı Nazlı cok guzel yapmıssın .sevgıler

nagice dedi ki...

çok güzel omuş .ellerine sağlık.
özürdilerim ama bazıları ölüotu diyor çörekotuna yemiyorlar.oysa ben çok severek kullanıyorum.hatta babaannem keçi peyniri geldiğinde çanakkaleden onu çörekotu ile ezerdi öyle yerdik

Adsız dedi ki...

Nazlı çok güzel olmuş çok zarif ve çok zevkli:))) Çörek otu çok faydalı bal ile karıştırıp kahvaltılarda şöyle bir kahve kaşığı alınması damarları açıcı özelliğe sahip ayrıca nazarada çok iyidir:))) Sevgilerimle:))))

Adsız dedi ki...

Nazlıcım ellerine sağlık canım,çok zarif olmuş.