13 Şubat 2007

Sevgililer Günü



Sevgililer Günü kendi geleneğimizde olmamasına rağmen, özünde Sevgi,Bağlılık,Paylaşma olduğu için desteklerim hep ve bir güne mahsus olmamasını dilerim.


Şimdi neden badem ağacı diyeceksiniz, hikayeye göre Valentinus'un ölüm emri geldikten sonra, Aziz Julia'ya son bir not yazar, Tanrı'ya hep yakın olmasını öğütler ve notun altını "Senin Valentine'ından" diye imzalar. Mektup, ertesi gün Julia'ya ulaşır, o günün tarihi 14 Şubat 270'dir. Valentinus, sonradan Papa I. Julius tarafından "Porta Valentini" adı verilen bir kemer kapısının altına gömülür (Şimdi orada yani Roma'da Praxedes Kilisesi vardır.)
Julia, mezarın yanına pembe çiçekler açan bir badem ağacı diker. Günümüzde sevginin ve dostluğun simgesidir badem ağacı. mektubun anlamı ise mektup yani senin mektubun anlamına geliyor ve 14 subat sevgililer günü olarak ilan ediliyor Aziz Valentinin son isteği olarak her 14 şubat günün de sevgililerin birbirlerine mektup göndermesini istiyor ve daha sonra Romadan Amerikaya ve ordanda tüm dünyaya 14 şubat günü sevgililer günü olarak yayılıyor.



Hikaye böyle olunca günün anlamına uygun düşer diye Aziz Nesin'in Badem Ağacı şiirinin Mert Özdemir tarafından uyarlanan şarkı sözlerini eklemek istedim.



BADEM AĞACI


Sen ağaclarin aptalı, ben insanlarin...
Seni kandirir havalar, beni sevdalar...
Bir ılıman hava esmeyegörsün
düşünmeden gelecek karakışı, acarsin ciceklerini ..



Belki bu kez kış olmaz bakarsın sevdan düş olmaz,
Bir güler yüz yeter, bu gönül adam olmaz...
Açalım yine çiçeklerimizi sonu gelmese de aşkın
Kaçıncı kez bağlanmışız, diyorlar bize şaşkın...



Bu gönül hep düş kurar usanmadan,
Aldanıp her umuda sıcaklığa.
Oysa bilir coğu hüsran bakınca söyle bir maziye
Uslanmaz bu gönül nafile...



Belki bu kez kış olmaz, bakarsın sevdan düş olmaz
Bir güler yüz yeter bu gönül adam olmaz...
Açalım yine çiçeklerimizi sonu gelmese de aşkın,
Kaçıncı kez bağlanmışız diyorlar bize şaşkın..



SEVGİLİLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

7 yorum:

Adsız dedi ki...

sevgili nazlı merhaba sevgililer günün kutlu olsun sevgi hiç bitmesin. hoşca kal

Serra dedi ki...

Blogun yeni yuzu de guzel olmus. Sevgi gunu senin de kutlu olsun. Burada da sevgililer degil, herkes birbirinin gununu kutluyor. Isyerinde bir suru cikolata yedim zaten verenleri kirmamak icin. Bu ise de bir cozum bulsak aslinda.:)

Sanem dedi ki...

Nazli! Ne guzel yazmissin,zevkle okudum. Sevgililer gununun tarihininden kim bahseder acaba diye dusunurken, senin blog cikti karsima.. Ne iyi oldu.
Sevgiler

Sanem dedi ki...

Nazli bir sey soyliycem , senin blogunun eski basligi, hani o guzel cicekler, rengarek olanlar, daha guzeldi sanki, gene aynisini kullanamiyor musun bu blogda da? Simdi dusundum de , sana da yazayim dedim, ne biliyim iste, demezsem icim rahat etmezdi.

Şirin dedi ki...

Günün anlamını etkileyecek bir yazı! herkes 14 şubatlarda gül almaya koşarken artık gelecek yıl erken çiçek açmış badem ağaçlarına saldırmazlar umarum:))
Nazlığım!
şaka bir yana günleri gerçek anlamlarını içlerini boşaltmadan yaşatabilsek insanlık çok şey kazanacak ama kapitalizm buaralarda da kol geziyor ne yazık ki:((

NuR dedi ki...

Sevgili Nazlım,
Sevgiyle yaklaşıldığında hemen hemen tüm sorunların daha kolay halledileceğine inananlardanım. Dünyada herkes bir kişi sevse, hiç sorun ve acı yaşanmaz....
Sevgiyle kal canım

Adsız dedi ki...

Çok güzel ifade etmişin Nazlıcığım, sana katılmamak mümkün değil.
Tescilli ve ticari anlamlar yüklenmiş günler sevgiyi ifade etmekten ne uzak. Bir insanın katledildiği gün olduğu için de buruk bir hüznü, despotluğun çirkin yüzünü hatırlatıyor bana.

Sevmek, sevdiği için fedakarlık yapmak, emek vermek ise her türlü ticari kaygıdan uzak ulvi bir duygu.Sevgiyle arkadaşım. Akcahan