29 Ocak 2007

Bebek Patiği






Sevgili Nalan'ın evsahipliği ile hazırlanan 2'nci Örgü Etkinliği için hazırlamış olduğum 2 adet patiği paylaşmak istiyorum.Bloglar arası etkinliklere daha önce katılamadığım için biraz heyecanlı bir süreç yaşadım.Biri beyaz diğeri pembe olmak üzere aynı mantıkla yapılan 2 adet bebek patiği yaptım. Umarım beğenirsiniz. Pembe olanının yapım aşamalarını aşağıda anlattım.



Kullanılan malzeme: 100 gr pembe renk bebe yünü
Örgü mili numarası : 3




Yapılışı:

  • Örgü miline 51 adet ilmek atarak başlıyoruz. 1 sıra haraşo ördükten sonra, ön yüzünde 25 ilmek haraşo örüyoruz. 26’ncı ilmeği işlemeden önce artırıyor ve 26’ncı ilmeği işliyoruz, tekrar bir kez artırıyoruz. Haraşo devam ederek kalan 25 ilmeği örüyoruz. Arka yüzde yine ilk sıradaki gibi ters örmeye başladıysak ters, düz örmeye başladıysak düz olarak (haraşo örgü temeli) devam ediyoruz. Burun için gereken artırmayı örgünün önyüzünde, 6 kez her sırada 2 ilmek olmak üzere birönce artırılan ilmeği baz alarak artırarak fazladan 12 ilmek elde edene kadar yapıyor ve burun için V şeklinde bir görünüş elde ediyoruz. Burun bittiğinde örgü milindeki ilmek sayımız 51+13=64 oluyor.
  • İkinci etapda taban kenarlarını oluşturmak için ön yüz düz, arka yüz ters olmak üzere 4 sıra örüp, ön yüze gelince iki ilmek beraber örüp, bir ilmek artırıyoruz.sırayı böyle devam ediyoruz. Bu sıranın arka yüzü ters, ön yüzü düz olmak üzere 4 sıra daha örüyoruz. (Bu bölüm patik bitince içerden karşılıklı dikilerek tabanının düzgün olarak durmasını sağlıyor)
  • Üçüncü etapda milde bulunan 64 gözü de lastik örüp (1 ters, 1 yüz olarak) arka yüzünden gördüğünüz şekilde devam ediyorsunuz. Ön yüzünden gelindiğinde ise ters ilmeği yine ters olarak işliyor, düz ilmeği ise bir alt göze batarak yine düz işliyoruz, örgü böyle devam ediyor.10 sıra (arkalı önlü) bu şekilde tamamlanıyor (yalancı selanik denilen bir örgü bu).
  • Dördüncü etapta burun oluşturmak için ön yüzünden 38 ilmek sayarak işlendikten sonra(yalancı selanik) 38’nci ilmekte düz olarak kesip arka yüze dönüyor ve arkadan 13 ilmek lastik işliyoruz ve sonuncu ilmeği de kesiyor, tekrar ön yüze dönüyoruz. Bu işlemlerde kesilecek ilmekler yanda bulunan gözlerden alınarak yapılıyor ve burun sayısı daima 13 ilmek olarak sabit kalıyor. Yeterince büyüttükten sonra burunu 7-8 sıra gibi, boyun kısmına geçiyoruz.
  • Beşinci etapta mildeki tüm gözleri düz örgü olarak tamamlıyor ve kordon geçirmek için eşit aralıklarla delik oluşturuyoruz. (1 kez kesip, 1 kez artırarak) İstediğiniz uzunlukta çorap kısmını düz örgü örüyor ( önyüzü düz, arka yüzü ters olarak) ve 4 sıra haraşo ile tamamlıyorsunuz. Örgü işlemi bitince iç yüzeyinden dikerek patiğimizi bitiriyoruz. Kordonunu hazırlayıp geçiriyor ve istediğiniz süsleri yapıyoruz.

    Detaylı anlatmaya çalıştığım için uzun oldu, aslında örgü bilenler kolaylıkla anlayabilir.



10 yorum:

Adsız dedi ki...

Nazlıcığım Merhaba
her ikiside birbirinden güzel olmuş eline sağlık. Yapmak isteyenlere detaylı olarak çokta güzel anlatmışsın.

Hesna

NuR dedi ki...

Sevgili Nazlım, bayıldım, çok şeker olmuşlar. Hemen anlatımıyla beraber kopyaladım, sağolasın. Ellerine sağlık canım, huzur dolu güzel bir hafta diliyor, öpüyorum.

Adsız dedi ki...

Sevgili Nazlı'şım,
Tatlım çok güzel ve sevimli olmuşlar,hele de senin elinden çıktığını bilmek acaip keyif verdi bana..O güzel ellerine ve parmaklarına sağlık tatlım benim..

Hangi şanslı bebecik giyecekse iyi günlerde giyer inşallah..

Çok güzel bir hafta diliyorum canım benim..Öpücük,gülücük..))

Serra dedi ki...

Cok guzel olmuslar, Bagciklarin pembesini beyaza, beyazini da pembe ye taksak, gozu yorar mi? Hani zaten gosterisli duruyor da. Kopyaladim ben de anlatimini.

Adsız dedi ki...

Ne güzel patikler... Emeğiniz için tebrikler.. Hoş bir siteniz var. Ellerinize sağlık...

Nalan Kaplan dedi ki...

Nazlıcım ellerine sağlık beyaz olanda çok güzel olmuş canım,paylaşımın için teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Ah Nazlıcığım!
Ne güzel şeyler bunlar!
Tam da ben bebek patiği ararken seni bana Tanrı mı gönderdi? İnan şaka değil... Ben de sağda solda bebek patiği arıyorum hem de açıklamalı... bebek patiği yapmayalı hayli oldu... Yeğenim şubat sonu doğum yapacak... Ona örmek istiyordum değişik bişiler... Annem yapıyor sağolsun ama senin model çok şık! Benim oğlanların da bu modelden patikleri h3alâ duruyır sanıyorum... ama senin açıklamalı yazman benim için çok güzel oldu...
heyt be! Canım arkdaşım benim...
Nasıl sevindim bilemezsin...
Artık bu model sana ait olduğuna göre etkinliğe değil ama bloguma koyarım...
elceğizlerine sağlık!

akçahan dedi ki...

Bu patikler çok şirin Nazlıcığım! Ellerine sağlık, Teyzeme selamlar.

Adsız dedi ki...

sevgili nazlı merhaba patikler çok şirin eline sağlık . bayıldım .her şeyin küçüğü başka bir güzel . güzel haftalar dilerim hoşca kal

Tuhfe dedi ki...

Cok seker olmuslar Nazlicim, ellerine saglik.
Sevgilerimle.