6 Ekim 2006

Sizin Hiç Adanız Oldumu

Akvaryumunuz olmasa da Balıklarınız olabilir diye düşündüm. Balık şeklinde keseceğiniz şablonları renkli kumaşlara aplike yaparak, sutaşı, pul, boncuk gibi malzemelerle farklı görünüşler elde edebilirsiniz. Balık bahsi olunca aşağıdaki beğendiğim bir yazıyı paylaşmak istedim sizlerle. Aslında uzun yazılar yazmak istemiyorum, çünkü çoğunlukla uzun yazıların sonuna kadar okunma ihtimali çok az. Hem zamansızlıktan hem de okuyucunun dikkati dağılıyor doğal olarak. Vaktiniz olursa lütfen okuyun. Çok iyi bir hafta sonu diliyorum sevgili arkadaşlar.

Thomas Cook, bir araştırma gezisi sırasında Atlas Okyanusu'nun bir yerinde; milyonlarca kuşun havada çığlıklarla daireler çizerek uçtuğunu görür. Kulakları sağır edecek kadar yüksek sesle çığlıklar atan kuşlardan yorulanlar, okyanusun dev dalgalarına atılarak intihar ederler. Bu olayı yıllar boyunca birçok balıkçı görür, birçok bilim adamı araştırır. Kuş bilimcileri yaptıkları araştırmalarda göçmen kuşların farklı yönlerden gelerek okyanusta bu noktada birleştiklerini keşfederler; ancak intihar etmelerinin nedenini çözemezler. Yıllar süren araştırmalar sonucunda bu trajik olayın yaşandığı yerde bir ada olduğunu, kuşların göç yolu üzerinde bulunan bu adanın deprem sonucunda okyanusa gömüldüğünü bulurlar. İnsanların yokluğunu bile fark edemedikleri ada; kuşlar için göç yollarının vazgeçilmez durağıdır. Kuşlar, binlerce yıllık alışkanlıkla adanın yerini bilmektedirler ve yıpratıcı bir yolculuktan sonra aradıkları adayı bulamayınca yorgunluktan bitkin düşen bedenlerini çığlık çığlığa okyanusun sularına gömmektedirler? Peki ya siz? Sizin hiç bir adanız oldu mu? Yaşamın uzun göç yollarında size bir yudum taze soluk verecek, yolunuza dinç devam etmenizi sağlayacak bir adanız var mı? Bir gün yerinde bulamazsanız, ille de ulaşmak ve sığınmak için başınızın döndüğü ve dengenizi yitirinceye kadar kanat çırpacağınız bir ada yaratabildiniz mi kendinize? Sınırsızca her şeyi paylaşabileceğiniz bir dost! Yola birlikte çıkacak kadar güvendiğiniz bir arkadaş, daima huzur ve mutluluk verecek biri, ulaşmak için yıllardır uğraş verdiğiniz bir amaç edinebildiniz mi? şöyle daha bir yakın bakın çevrenize? Size gelen, sizin gittiğiniz, sizi bulan, sizin bulduğunuz kaç ada var çevrenizde? Kaç tane durup nefeslendiğiniz ada yaratmışsınız kendinize?

13 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Nazlı'cığım,
Canım benim ne de güzel bir yazı dizesi ve resim sergilemişsin ellerine sağlık.Şuan neler yazmak isterdim ama zamanım çok kısıtlı canım benim.Çok güzel bir hafta sonu senin ve sevdiklerinin olsun.Kocaman öpüyorum..Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

Ne kadar etkilendim anlatamam Nazlı.İnsanın canından bile vazgeçecek kadar birşeylere bağlanması ne müthiş birşey.
Hepimizin içinde kaybolup gitmeyi göze alacak kadar kıymet verdiğimiz ''ADA''larımız olmalı bence de.

Balık desenleri her zaman favorim,burcumdan dolayı.Seninkiler de enfes görünüyor arkadaşım.

manolya dedi ki...

Hep orada olacağini sandiğimiz kaç ada batip gitti hem de sadece ufak sarsintilarda. Varolanlarin kaç şiddetinde depremlere dayanacağini kim bilebilir ki? Çok umutlu değilim ama umarim aradiğimda bulabilirim.
Sevgiler

nagice dedi ki...

her an sığınacak bir ada bu devirde bulmak öyle zorki..
ama ben şanslıyımki öyle sağlam adalarım varki yakınımda...
ben onların adası onlar benim..
yani biz takım adayız anlaşılan...:)
şaka bir yanada allah hiç kimseyi yanlız bırakmasın.dayanacağı sığınacağı bir adası olsun her zaman..

NuR dedi ki...

Sevgili Nazlı,
Daha önce de okuduğum ve çok etkilendiğim bir hikaye. Dilerim herkesin yarattığı adalar hep, her zaman, orada öylece durur, her sığınılmak, soluklanmak istenildiğinde, orada oldukları bilinirler...
canım sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Nazlışım,kurabiyem,
Bu hikayenin etkisi uzun sürer. insanın bazı şeyleri daha iyi anlaması için bence doğaya bakması gerekiyor ;herşey ne kadar saat gibi işliyor değilmi?Sevk-i tabi dedikleri bu olsa gerek canından bile olacağını belki bilerek belkide bilmeyerek???
İnsanlar için durum farklı tabi herkesin bir anlamda bir sığınacak arkasını verecek bir limanı adası var arkadaş olarak aile olarak vs .Orada olmaları bizi rahatlatıyor .İşte bizim insanoğlu olarak farkımız....
Yastıktaki balıklar Allahım çok şirinler ve çok renkliler akvaryum gibi bayıldım...
Doğum günümü kutladığın için çok teşekkür edrim çok naziksin...
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

sevgili nazlı çok güzel fikir. yastıkta akvaryum görüntüsü. balıklar harika .hoşca kal

Serra dedi ki...

Ben adalarimi cook uzaklarda biraktim, buralardan nefesim yettigince ucup kacip geliyorum ama ilerde her sene gelemezsem ne yapacagim bilemiyorum. Aslinda bir projem var, tum dostlarimi kanada'ya getirmek ama annem bir sen geri gelsen daha pratik olmaz mi diyor. :))

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Nazlı Nazlı'cığım,
Canım ne tatlı ve hislisin...Allah seni korusun saklasın tüm kötülüklerden canım.Sana ve ailene çok güzel bir hafta diliyorum,lütfen kendine çok iyi bak.Sevgiler..Gül.

Nesrin DERİNKUYU dedi ki...

Merhabalar Ugradım Slm vermeden geçemedim :)

Sevgiler
Nesrin

Nalan Kaplan dedi ki...

Nazlıcım çok etkileyici bir yazıydı ,paylaştığın için çok sağol şekerim,balıklarda çok ciciler bu arada.
Öpüyorum canım,sevgiler...

Şirin dedi ki...

Yazı güzel ama bu yazıyı bizlere ulaştıran daha da güzel kesinlikle... Öyle çok sorular sordum ki yazıyı bir solukta okumama karşın... İçinde çok felsefeler barındıran bir yazı... "Sen anlatmak istediğin ancak karşındakinin anlayabileceği kadardır" demiş bir bilge... Ben de anlayabildim kendimce... Bilmem inanır mısın? benim pek adalarım yoktur... Belki birgün depremle sulara gömülür tehlikesini sezdiğimden midir acep? Bu yüzden mi uçmaktan bu kadar yorgunum...

ikibin6

ev perisi;) dedi ki...

Selam canım!
Aplikeler ve özellikle de hikaye çoook hoş...