8 Aralık 2005

Kahvaltı Sofrası

Kategori: Diğer

Kahvaltı Sofrası

Sevgili Sibel beni kahvaltıya çağırmış, hiç kaçırırmıyım koşa koşa geldim.

  • Normal bir günde nasıl kahvaltı yapıyorsun?

Geleneksel Türk mutfağında kahvaltının apayrı bir yeri vardır. Türk kahvaltı sofrasının vazgeçilmez lezzetleri arasında; mis gibi kokan kızarmış ekmeği, beyaz peyniri, sahanda yumurtayı, siyah ve yeşil zeytini sayabiliriz. Tulum, dil, çerkez ve kaşar peyniri de Türk kahvaltı sofrasının lezzetine lezzet katar. Reçelleri de unutmamak gerekir. En çok da turunç, vişne, kayısı reçelleri, aynı anda dört mevsimi birden yaşayn ülkemize yakışır bir çeşitlilik sergilerler. Reçelin yanı sıra, bal ve kaymak da kahvaltı sofralarına başdöndürücü bir lezzet katar. Ben de kahvaltımı geleneksel kahvaltı malzmeleri ve çay eşliğinde yaparım. Ramazan hariç, çocukluğumdan beri kahvaltı yapmadan dışarı çıktığımı hatırlamıyorum.

  • Hafta sonu nasıl kahvaltı yapıyorsun?

Hafta sonu kahvaltı yapmak süper bir şey. Mutlaka günlük kahvaltıdan farklı yiyecekler olur. Örneğin; türlü otlarla peynir, zeytin,domatesi karıştırarak omlet, ya da domatesli sucuk o da olmazsa yeşil zeytin salatası, lor salatası, bir önceki günden hazırladığım yalancı su böreği vs uzayıp gider bu liste.

  • Ne zaman kahvaltı yaparsın?

En geç sabah 7.30 da kahvaltımı yapmış olurum. Tatil günleri 09.00'da falan olur.

  • Belirli aile gelenekleriyle veya inanışlarıyla büyüdün mü, bunlar neler?

Sabah kahvaltısı yapmak bir kültürdür bence ve bu kültür aileden geçer. Annem hasta bile olsa mutlaka bizim kahvaltımızı hazırlar, yedirir, giydirir sonra okula yolcu ederdi ve yıllardır bu düzende sürdürüyoruz. Bu sağlıklı beslenme için de kuraldır. En temel öğünün Kahvaltı olduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır bildiğiniz gibi.

  • Beslenme çantanı düşündüğünde neler hatırlıyorsun?

Mutlaka bir mevsim meyvesi olurdu. En fazla da elma tabi. Ayrıca okulda süt tozundan sıcak süt ve kaşarlı sandaviç dağıtıldığını hatırlıyorum.

  • Senin için lüks bir kahvaltı nedir!

Sevdiklerimle birlikte içinde mutlaka peynir, zeytin, domates ve çay bulunan, özellikle fırından yeni alınmış pide ve tulum peyniri eşliğinde yapılan kahvaltı benim için en lüks kahvaltıdır.

  • Nasıl, nerede ve ne zaman kahvaltı etmek istersin?

En çok yazlığın terasında, denize karşı, sabahın erken saatlerinde (güneşin iyice yükselmediği saatler) ailemle, acelesiz, uzun süren kahvaltılar yapmak beni mutlu eder.

  • Hayatında hatırladığın özel kahvaltı var mı, onu özel kılan nedir?

Özellikle Ramazan Bayramlarında, kahvaltısız geçen bir ay sonunda yaptığımız mükellef kahvaltıları unutmak mümkünmü. Ayrıca Kurban Bayramlarında sağlıksız olmasına karşın sabah ciğer sote yenilmesi de özel bir gelenek, ben yine de normal kahvaltıyı tercih ederim.

  • Kahvaltı masanda eksik olmamasını istediğin şey nedir?

Asla vazgeçemeyeceğim, çay ve peynir. Peynir delisiyim, her türünü severim.

  • Kahvaltı konusunda söylemek istediğin başka şey var mı?

Özellikle çalışanların zamansızlıktan pas geçtiği kahvaltı öğününü mutlaka yapmalarını ve bunu çocuklarının da alışkanlık haline getirmesini diliyorum. Kısa sürede halledilebilecek bu öğünün 15 dakika uyku için heba edilmemesi gerektiğini söylemek istiyorum. Ayrıca, kahvaltının zengin olması insanın güne iyi başlaması için bir doping etkisi yaptığını umarım unutmazlar.

  • Bloğundan bize kahvaltıya önereceğin tarifler önerebilir misin?

Muammara'ya benzeyen bir ekmek üstü önerebilirim.

Malzeme:

  1. 1/2 Su bardağı ceviz
  2. 1-2 Diş sarımsak
  3. Pul biber, Kuru Nane, Kekik, Tuz, Karabiber
  4. 1,5 Yemek kaşığı Domates salçası
  5. 1 Çorba kaşığı limon suyu
  6. 1,5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  7. Kafi miktarda bayat ekmek

Tümü rondodan geçirilerek, sürülme kıvamına getirilir ve afiyetle yenilir. Uyarmak istiyorum çok ekmek yedirir, kilo sorunları olanlar denemelerini önermiyorum.

Ben de hernekadar saatlerimiz tutmasada Sevgili Serra'yı eşi ile birlikte kahvaltıya davet ediyorum.




16 yorum:

Serra dedi ki...

Senin bu guzel kahvalti sofrana gelmemek olur mu Nazli, en kisa surede yazacagim ben de. Ben unutmusum boyle guzel sofralari.

Adsız dedi ki...

Hafta içi işe, haftasonu kursa gittiğim için sabah kahvaltısını unutmuş bulunanlardan biriyim. Önemini çok iyi biliyorum. Maalesef sabahları evden erken çıktığım için kahvaltı yapamıyorum.

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Afiyet olsun arkadaslar.Bu masayi görüpte acikmayan var mi? Benimde vazgecemedigim seylerdendir kahvalti.

NuR dedi ki...

Sevgili Nazlı,
Bu masa kaçmaz, çayın altını kıs, simitlerimi alıp geliyorum, bol acılı muhammaraya bandıra bandıra yapıcam....
Bu arada bizim evde, Adana'dan getirttiğim acı biber salçası ile yaptığım, bolca tüketilen tarifi, herkese tavsiye ederim.
Canım arkadaşımın ellerine sağlık,
ben şimdi bir nes-cafe istesem çok mu olurum?...
Sevgiyle kal.

NAZLICA dedi ki...

Serra; özlemlerinizi hissediyorum, sağlık olsun bunların hepsi geçer. Hadi geç kalma kahvaltıya:)
Berrin; Üzüldüm kahvaltıyı unutmana.Sen akşamdan birşeyler hazırlayıp sabah poşet çayla birlikte kısa sürede kahvaltı yapmayı denedinmi?Eminim halledersin, zorla kendini biraz.
Rahime; Sanal da olsa hep birlikte kahvaltı keyfi yapmak güzel oluyor.
Sennurcuğum; İstanbul'un simidini de ne severim bir bilsen,hadi bekliyorum.Acılı tarifi de dört gözle bekliyorum, insan alışınca vazgeçemiyor. Nes-cafe, taze sıkılmış portakal suyu, çay ne istersen hemen hazırlarım ben sana.
Kahvaltı sonrası da türk kahvesi ile birlikte...... içeriz değilmi. Arkadaşlar kusura bakmayın ne içeceğimizi hatırlayamadığım için ...... içeriz dedim. Nur anlamıştır mutlaka:)Sevgiler hepinize.

Tuhfe dedi ki...

Ben de geliyorum, simit cay zeytin yeter bana maksat hos sohbet birliktelik degil mi? Bir fincan kahvenin 40 yil hatiri oldugunu dusunursek, cayin bayagi bir hatiri var :)) Caydan sonra 1 fincan kahveyi de yudumlariz omur boyu hatirliyiz artik:))

NuR dedi ki...

Nazlıcım, Tuhfecim, ne muhabbet olurdu ama... Çenelerimiz günlerce ağrırdı, mutlaka...Nazlım, anlamam mı?..Acılı tarifi senin ki, biz muhammara diye biliyoruz.
Yazın benim terasta yapalım inşaallah:))
Sevgiyle kalın.

akçahan dedi ki...

Sevgili Nazlı; bu sobelemeler çok iyi oluyor, birbirimizi daha iyi tanıyor, ortak noktalarımızı öğreniyoruz. Ben E kahvaltı sevenlerdenim. Eşimi dostumu da en çok kahvaltıya çağırmaktan haz duyarım. Kahvaltıya ben de geliyorum haberiniz olsun! Türk kahvesi olursa yanında ben çifte kavrulmuş fıstıklı lokum tercih ederim,arkadaşlarımızı bilmem ama. Nes-cafe olacaksa da yanında çikolata lütfen.. Eee biraz fazla oldu diyeceksin belki ama hergün gelmiyorum ya canım, Anneciğimin deyimi ile "bin yılın başı" o kadar masraflı olabiliriz değil mi Nazlıcım!

akçahan dedi ki...

Bu E sehven yazılmış Nazlı.

NAZLICA dedi ki...

Tuhfe haklısın canım, sohbete koyulup biz unuturuz kahvaltıyı.Hayali bile güzel oldu.Kimbilir birgün belki:)

Nur; asıl bombayı unuttum ben. Burda sıkma adında gözleme türü birşey var, elde açıp teflonda yapıyoruz kahvaltıyı onunla da yapabiliriz. Muammaraya tahin koyduğumuz için daha farklı oluyor tabi. Ay bakarmısın kilo için ne varsa bahsediyoruz. Bir kahve bile yeter bana, yeterki sizlerle olayım.
Akcahan; katılıyorum sana canım.Ben de çoğunlukla kahvaltı daveti yaparım, uzun uzun yemeklere pek vaktim olmuyor.Senin canın sağolsun bütün alışkanlıklarını hallederim ben, çikolata, fıstıklı lokum. Sevgiler hepinize.

NuR dedi ki...

Sevgili Nazlı,
Ben, elde hamur açmayı beceremem, açarak yaptığım bir çiğ börek var. Mantı yaparken en fazla yemek tabağı büyüklüğünde açabiliyorum.Bizim ailede, hamur açmaktan anlayan hatun olmadığı için alışık değilim. Çok da hamarat değilmişim bak... Sıkmayı artık sen yaparsın, biz yeriz. Eşim, çarşamba günü,bir iş için Adana'ya geliyor...Ben 1983 yılında gelmiştim. İşi uzun sürse, inan gelirdim, görüşürdük.
Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

Kahvaltı benim için olmazsa olmaz bende geleyim bari:))))

ev perisi;) dedi ki...

Kahvaltı bahane dostlar ve sohbet şahane! durun durun beni de bekleyin...
Sevgili Nazlı; ekmek üstünün tarifini aldım, en kısa zamanda deniyeceğim, teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Aa kambersiz düğün olurmu bende sendeyim kahvaltıda Nazlıcım :)
Biz bu kadar arkadaş zaten birlikte olsak kahvaltı bahane ne olsa yenir dimi?Ne güzel olurdu sahiden,böyle bir şey.Bütün kahvaltıların afiyetle geçsin Nazlı...

NAZLICA dedi ki...

Nur dert etme canım, yufka açmayı da istesen mutlaka yaparsın canım. Söz sıkmalar benden.Ne güzel olurdu seni görmek, umarım birgün tanışırız canım arkadaşım.
Candan kambersiz düğün olurmu:) Bekliyorum mutlaka.
Münevver canım, senin yerine içemeyiz çay, gel kendin iç olmazmı?
Şükran afiyet olsun canım, içine biraz tahin koyarsan o da muhammara olur.
Nalan katılıyorum canım, kahvaltıyı bahane ediyor, birbirimizi daha iyi tanıma fırsatı buluyoruz.
Hepinizi seviyorum, mutlu kahvaltılar

Nilüfer dedi ki...

Ben geç mi kaldım Nazlı kahvaltıya.Olsun yine de birşeyler hazırlarsın bana da değil mi?