4 Haziran 2006

Oyalar



Tonton annemin sakladığı onlarca oyadan birkaçı. Hepsi de farklı yöntemlerle yapılmış. Kimisi tığ oyası, kimi iğne oyası, kimi mekik. Boncuklu oyalardan da oldukça fazla. Bu yörenin adetlerine göre kız çeyizi olarak yapabildikleri kadar oyalı tülbent ve yemeni yapıyorlar. Evlenen kızın gelin mevlüdü oluyor ve gelen tüm müsafirlere bu örtüleri dağıtıyorlar. Hoş bir anı olarak saklanıyor. Tabi zaman zaman (bu her yerde oluyor sanıyorum) verilen hediyeyi beğenmeyenler, burun kıvıranlar çıkıyor. Nedendir bilmem bunca emekle hazırlanan armağanların tenkit edilmesi.En iyisi farklı oyalar hediye edileceğine, herkese aynı örnek havlu gibi standart hediyelerin verilmesi gibi geliyor bana. Uygulayanlar da var, böylece kimsenin söyleyecek sözü kalmıyor. Posted by Picasa

10 yorum:

Hülya YILMAZ dedi ki...

böyle güzel el işi, göz nuru yemenilere burun kıvıranlar var demek ki.
emek verilen herşey güzeldir. hele ki dantel, iğne oyası, vb.
aslında ne güzel adetlerimiz var ama bu güzel adetler birkaç kendini bilmez tarafından tatsızlaştırılıyor.
sevgiler canım.

one ben bir sey dedi ki...

İşte böyle güzel adetlerimizin yok olma sebebi yine hazır işleremi dayanıyor acaba beğenmeyenler hazırlar daha mı güzel demek istiyor böyle güzel işlerin göz nurlarının emeğinin değerinin verilmesini her şeyden önce gelir bence ; eh yaşatmaya çalışmalıyız bence .Anneciğinin ellerine sağlık,
iyi bir hafta diliyorum çokkk öpüyorum,

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Hülya haklısın bu kendini bilmezlere ben de çok kızıyorum. Hediye edilen bir göznurunun tenkit edilmesine de bir anlam veremiyorum doğrusu.
Rüzgan; tekrar hayırlı olsun bloğun, ziyaretin için teşekkürler.
Candancığım; Hazır bunların yerini tutarmı canım. Tembellikten veya beceriksizlikten "aman para olsun yeterki herşeyin hazırı var" diyorlar. Ben çok karşıyım.Kendi yaptığım bir şey bana daha çok zevk verir.Onun için de mümkün olduğunca çabalarım yapmaya. Sana da çok iyi bir hafta diliyorum canım.

Adsız dedi ki...

nazlı meraba . bu güzel adetlerin yok olmasına üzülmemek elde değil.benim kanımca insanlar bi dönem para şımarığı oldular. şimdi ise bunu içlerinden atamıyorlar. daha söylenecek çok söz varda.....bence en güzel hediye. tabii değer bilene. çok öptüm canım iyi haftalar.

NAZLICA dedi ki...

Mamilacığım; Ne derler atalarımız "güzellik bir sivilce, zenginlik bir kıvılcımla sonlanabilir" Ben bu sözü hiç aklımdan çıkarmam. Hele ülkemizde hiçbirşeyin garantisi yok. Bir gecede insanlar herşeylerini kaybediyorlar.Bunu hiç akıldan çıkarmamalı.Sana da iyi bir hafta diliyorum. Sevgiyle

Serra dedi ki...

Sizlker zaten sebepleri yazmissiniz, bana sadece eline saglik annenin demek kaliyor. O kadar gelene oya yapmissin, sonra da bir de begenmemezlik. :((

NAZLICA dedi ki...

Sağol Serracığım, çok öpüyoru canım

Serpilce dedi ki...

Nazılı'cığım,
Onca emek verilmiş bu güzellikler beğenilmezmi
anlıyamıyorum.
Anneciğinin ellerine sağlık.
Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

Sen büyük fedakarlık yap,gelenlere hediye et,onlar da beğenmesinler.Olacak iş değil.Hayatta en dayanamadığım şey bu.Benimde başıma geldi,öyle çok emek çekerek birine birşey ördüm,(son gün 11 saat ördüm düşünün artık öncesini) bir kez bile kullandığını görmedim.İçimden atamadığım bir olaydır,seni çok iyi anlıyorum Nazlı'cığım.Aslında emek çekeceğin insanı çok iyi tayin etmek gerekiyor galiba.
Hoşçakal,anneciğinin ellerine sağlık.

NAZLICA dedi ki...

Serpilciğim; genelde bir topluğa sunulan hediyelerde birçok çatlak ses çıkıyor. Eniyisi bu adeti farklı bir şekilde uygulamak, bir örnek başka bir hediye düşünmek.Bu konuda o kadar çok üzülen olduki onun için dile getirdim.
Beyhancığım; bazen ailede de çıkıyor böyle nezaketsizlikler. Benim bir yakınım var asla hiçbir şeyi beğendiremem.Ben de karar verdim ne bir hediye alıyorum, ne yemeğe davet ediyorum, çünkü moralim bozuluyor.Hediye vermem gereken özel durumlarda para veriyorum istediğini al diye. İnan bıktım. Sen de yapma tavsiyem, kıymet bilmeyene.
Yorumlarınız için teşekkürler sevgili arkadaşlar.